Salvador Dalí, l’escultor i escriptor, a Frankfurt

Francina Suari – L’aparador d’una petita galeria d’art de Frankfurt atrau les mirades dels vianants de la Staufenstraße. I no n’hi ha per a menys. Els ulls d’un cavall de bronze de 141cm. d’alcada i 178cm. d’allargada supliquen que l’alliberin de la seva pesada càrrega: un rellotge que simbolitza el pas del temps. Es tracta del Cavall ensellat amb el temps, una escultura que Salvador Dalí va crear l’any 1980, i que ara se’n posa a la venda una reproducció d’edició limitada per 560.000 euros.

És la peça estrella de l’exposició Salvador Dalí, l’univers d’un geni, que presenta a la venda una col·lecció de 44 reproduccions d’obres d’art de l’artista català entre escultures, litografies i gravats.

La Galerie am Park, al centre de Frankfurt, permet aquests dies descobrir el Dalí escultor, que sovint ha viscut a l’ombra del Dalí pintor, però que té el mateix valor artístic. Les escultures, totes de bronze, tenen una mida d’entre 50 i 90 cm, i es poden comprar per un preu que oscil·la entre els 10.000 i els 35.000 euros. Són peces d’art que a més d’una extraordinària bellesa posseeixen un significat, el simbolisme típic de l’art surrealista. En són alguns exemples La dona del temps (1973), Homenatge a la moda (1971-1984), Sant Jordi i el Drac (1977) o Àngel triomfant (1976).

L’acte d’inauguració de l’exposició, el passat dijous 13 de febrer, va ser tot un esdeveniment que va aplegar les més altes esferes de la societat espanyola i catalana resident a Frankfurt. “L’acte de l’any”, segons la propietària de la galeria, Sarit Lichtenstein, va comptar amb la presència del cònsol general d’Espanya a Frankfurt, Juan José Sanz Aparicio, qui va agrair a les empreses privades el treball de difusió de la cultura espanyola. El moment més interessant va arribar quan el professor Tilbert Dídac Stegmann, una eminència en l’estudi de la literatura i llengua catalana, va explicar la seva trobada amb Dalí i Gala en una habitació d’hotel a París als anys 70 per parlar de la traducció a l’alemany de 24 textos escrits als anys 30 per l’artista. Stegmann va recordar una vessant de Dalí encara menys coneguda que la d’escultor: la d’escriptor, i va mencionar que a la biblioteca catalana de la Universitat Goethe de Frankfurt s’hi poden trobar vuit llibres del polifacètic artista.
(publicat a La Vanguardia.com el 24 de febrer del 2014)

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *