Celebració Sant Jordi 2018

K.L.Reich“ de Joaquim Amat Piniella

Després de la fi de la guerra civil i de l’arribada de les tropes alemanyes a França 7000 refugiats republicans espanyols van ser deportats al camp de concentració Mathausen. Només 2000 van sobreviure. Un d’ells va ser Joaquim Amat Piniella. Aquest periodista i escriptor català descriu a principis dels anys seixanta la seva experiència en el llibre „K.L.Reich“. Però només després de la mort del dictador Franco es publica la seva novel.la sense censura. Fa dos anys l’editorial austríaca Czernin va publicar el llibre en alemany.

En motiu de la celebració de Sant Jordi i del dia internacional del llibre el Casal català de Frankfurt presenta el llibre „K.L.Reich“ am la presència de la seva traductora a l’alemany Kirsten Brandt.

Joaquim Amat Piniella ha escrit una de les millors novel.les sobre els camps de concentració, però per mala sort és només un representant de la literatura catalana. Si hagués sigut espanyol o francès, se l’hagués comparat amb Jorge Semprún; hagués sigut italià, se l’hagués mencionat juntament amb en Primo Levi, per citar tan sols dos exemples.

(David Castillo i Buïlls, escriptor i periodista)

L’historiador PD Dr. Reiner Tosstorf (Universitat Mainz) participarà també a l’acte per parlar del destí que van patir els espanyols republicans després de la invasió alemanya a França.

Després d’una xerrada entre els dos convidats s’emetrà en versió anglesa el documental elaborat per TV3 „El comboi dels 927“.

24 d’agost de 1940. Un comboi carregat amb 927 republicans espanyols, que després de la guerra civil van fugir a França, deixa l’estació de tren d’Angouleme. Destinació: Mathausen. És el primer tren de l’Europa Occidental que trasllada civils a un camp de concentració nazi. Un cop arribats a Mathausen, els segrestats són separats segons el sexe. Dones i nens són retornats a Espanya després d’un llarg viatge. Dels 470 homes i joves de més de 13 anys que són traslladats a Mathausen un 87 % hi perden la vida.

Dissabte, 21.04.2018

17 h.

Palais Livingston

Ulmenstraße 20, 60325 Frankfurt am Main

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *